Υγεία

Ανεμβολίαστoι παραμένουν εδώ και ένα χρόνο οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.

17/02/2011
Προς: 
τους κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

Απάντηση: 

 

Περιττή και επιζήμια η λειτουργία των Ιδιωτικών Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων. Λύση η αποφασιστική ενίσχυση των δυο Δημόσιων Ελληνικών Τραπεζών. Πρακτικά της βουλής

16/07/2010

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουράκη αναλυτικά έχει ως εξής:

«Χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν από 1.500 έως 2.500 ευρώ στις Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλικών Μοσχευμάτων για φύλαξη ομφαλιοπλακουντικού αίματος, με αμελητέες πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό από τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι μεγαλύτερες Επιστημονικές Εταιρείες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ελλάδα είναι αντίθετες στην ιδιωτική κατάθεση, καθώς δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική βάση που να στηρίζει τις εφαρμογές που υπόσχεται. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ένθερμα τη δημιουργία και την ενίσχυση Δημοσίων Τραπεζών γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μοσχεύματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Έκλεισε το μοναδικό κέντρο για παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

08/06/2010
Προς: 
τους Υπουργούς -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:11230/8.6.2010

Απάντηση: 

Ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου

06/05/2010
Προς: 
την κα Υπουργό -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

αριθμός πρωτοκόλου κατάθεσης: 9781/6.5.2010
 
 
Ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου
 

Ασθενοφόρα με «αυτόματο πιλότο» στις Βόρειες Σποράδες

16/04/2010
Προς: 
τους Υπουργούς -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Απάντηση: 

Παιδική παχυσαρκία και νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού.

12/04/2010
Προς: 
την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Απάντηση: 

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουράκη θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
 Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να πω ότι όταν αναλάβαμε στις 7 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υγείας, ήδη, το βιβλιάριο υγείας των παιδιών κυκλοφορούσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις υπηρεσίες στις 26 Ιουνίου του 2008, εγκρίθηκε η μορφή και το περιεχόμενό του από ομάδα εργασίας του ΚΕΣΥ και ξεκίνησε η έκδοσή του από τον Απρίλιο του 2009.
Αγαπητέ συνάδελφε, αυτό είναι το βιβλιάριο το οποίο κυκλοφορεί από πέρυσι τον Απρίλιο και όπως σας λέω όταν αναλάβαμε ήδη κυκλοφορούσε. Η διαδικασία είναι ότι -το καταθέτω μάλιστα και στα Πρακτικά- εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας και μέσω των Νομαρχιών γίνεται η διανομή σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας και από εκεί και πέρα συνοδεύει κάθε παιδί που γεννιέται. Αυτά όσον αφορά πώς έχουν τα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύηςκυρία Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπουλου καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής το προαναφερθέν βιβλιάριο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει το παρόν βιβλιάριο, να το δούμε για το μέλλον πάλι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση είτε από Πανεπιστήμιο είτε από Ινστιτούτο στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το βιβλιάριο αυτό που κυκλοφορεί.
Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ανοιχτοί, εάν υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις, ευχαρίστως να τις εξετάσουμε και στο πλαίσιο του ΚΕΣΥ και στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης, ο ερωτών Βουλευτής, για να αναπτύξει την ερώτησή του και να απαντήσει στην κυρία Υπουργό, για τρία λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα που έχει σχέση με την υγεία των παιδιών και το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και όχι μόνο.
Πρέπει όμως να σας πω ειλικρινά, ότι η απάντηση δεν με ικανοποίησε. Περίμενα μία τελείως διαφορετική απάντηση. Και αυτό γιατί; Γιατί αυτή τη στιγμή οι καμπύλες που υπάρχουν για την ανάπτυξη των παιδιών ουσιαστικά είναι ένα στάνταρ με βάση το οποίο ορίζεται το κανονικό βάρος και το κανονικό ύψος των παιδιών.
Με αυτό το βιβλιάριο, έτσι όπως είναι, με αυτές τις καμπύλες, ένα υπέρβαρο παιδί χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό, ενώ ένα κανονικό παιδί χαρακτηρίζεται ως λιποβαρές και με χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Το 1981 επί Δοξιάδη το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού είχε εκδώσει ένα βιβλιάριο με τις καμπύλες που πραγματικά ανταποκρίνονταν σε αυτό που πρέσβευε όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό κράτησε μέχρι το 2003 και το 2003 έγινε μία αναθεώρηση των καμπυλών, τότε που η παιδική παχυσαρκία ήταν σε έξαρση.
Πρέπει να πούμε, όμως, γιατί θα πρέπει να τα λέμε όλα σε αυτή την Αίθουσα, ότι αυτές οι καμπύλες προωθήθηκαν από συγκεκριμένη εταιρεία που είχε λόγους να πουλάει την αυξητική ορμόνη και αυτές οι καμπύλες εξυπηρετούσαν αυτή την προσπάθεια.
Πρέπει, επίσης να πούμε ότι η ελληνική πολιτεία το 2005 με το Υπουργείο Υγείας ανέθεσε, έκανε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με το τμήμα κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής, ώστε σε τρεις μήνες να παραδοθούν νέες καμπύλες. Χρηματοδότησε αυτή την ανάθεση, σε τρεις μήνες το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρέδωσε το βιβλιάριο και επί πέντε χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Με τον κ. Αλαβάνο, τον προηγούμενο αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατατέθηκε ερώτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι είναι ήδη έτοιμο και θα κυκλοφορήσει. Δεν έγινε απολύτως τίποτε. Έχουν περάσει επτά χρόνια και στο διάστημα αυτό, πρέπει να πούμε πάρα πολύ καθαρά, ότι κάποιοι πλουτίζουν από το υπάρχον βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
Οι καμπύλες αυτές αποκρύπτουν το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και εδώ πρέπει να πούμε επίσης, κυρία Υπουργέ, ότι θίγεται το ζήτημα του θηλασμού. Τα παιδιά που θηλάζουν παίρνουν λιγότερο βάρος από τα παιδιά που παίρνουν τα υπόλοιπα γάλατα. Αυτό όμως είναι καλό. Δεν ευνοεί την παχυσαρκία από εκεί και πέρα δια βίου αυτών των παιδιών.
Επομένως, έχουν λόγο να παραμείνουν αυτές οι καμπύλες και οι εταιρείες του γάλακτος και αυτοί που προάγουν τον τεχνητό θηλασμό σε βάρος του μητρικού θηλασμού.
Ο θηλασμός στην Ελλάδα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη με 10%, τη στιγμή που στις Σκανδιναβικές χώρες είναι 85%.
Αυτό που ζητούμε είναι, οι νέες καμπύλες τις οποίες έχει στα χέρια του το Υπουργείο, να τεθούν σε όσα όργανα κρίσης θέλετε, αλλά σε κάθε περίπτωση να κινηθείτε –και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε- ανεξάρτητα από τις εταιρείες, οι οποίες έχουν συμφέρον και για όσο αφορά την αυξητική ορμόνη και όσον αφορά το ζήτημα του θηλασμού.
Πρέπει να πούμε όμως -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι εδώ υπάρχουν δύο διαστάσεις: Η μια είναι το οικονομικό μέγεθος. Για ένα παιδί που παίρνει αυξητική ορμόνη επί έξι χρόνια, το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει ή οικογένεια πάνω από 450.000 δραχμές. Δεν είναι όμως, μόνο οικονομικό το ζήτημα, είναι πρωτίστως ζήτημα υγείας του παιδιού. Ένα παιδί που παίρνει αυξητική ορμόνη επί σειρά ετών χωρίς να χρειάζεται, κινδυνεύει από πάρα πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και καρκινογενέσεις.
Απευθύνουμε έκκληση, το δικό σας Υπουργείο να δει πάρα πολύ σοβαρά το θέμα. Ήδη ο κ. Σκαφάτος σας έστειλε τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, μια επιστολή που έθεσε όλα αυτά τα ζητήματα. Οφείλετε μια απάντηση απολύτως εμπεριστατωμένη. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε γιατί έχει τεράστια σημασία. Το ζήτημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι μάστιγα, όπως και το ζήτημα των εταιρειών, οι οποίες παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα για να αλλοιώσουν επιστημονικά δεδομένα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που ανέπτυξε ο κ. Κουράκης.
Κυρία Υπουργέ, πριν λάβετε το λόγο, θα μου επιτρέψετε και σαν γιατρός νευροχειρουργός που ασχολείται ειδικά με την υπόφυση που παράγει την αυξητική ορμόνη, να πω ότι η κατάχρηση της λήψης αυξητικής ορμόνης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως αυτές που ανέφερε, ο κύριος συνάδελφος, καρκινογενείς, δημιουργία δηλαδή, όγκων στην υπόφυση, που δημιουργεί άλλα σοβαρά προβλήματα. Εκτός του ότι και η παχυσαρκία είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Και ο μητρικός θηλασμός, που είναι η φυσική διατροφή των παιδιών, πρέπει να «διαφημιστεί».
Έχετε το λόγο, κυρία Υπουργέ, για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι υπάρχουν δύο σκέλη στην απάντηση: Το ένα είναι επί των πραγματικών γεγονότων. Εγώ σας ανέφερα -επειδή και η ερώτησή σας αναφερόταν εκεί- ότι αυτό το βιβλιάριο, μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ από τον Ιούνιο του 2008, έχει αρχίσει και κυκλοφορεί από τον Απρίλιο και γι’ αυτό το καταθέσαμε στη Βουλή. Είναι κάτι το οποίο ήδη αυτή τη στιγμή, εδώ και ένα χρόνο κυκλοφορεί και επίσημα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από επιστημονικό φορέα.
Αυτό όμως, που ήδη έχω πει –και έρχομαι στο δεύτερο σκέλος που είναι η ουσία και είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά τα οποία αναδείξατε- και θέλω να δηλώσω επίσημα στη Βουλή είναι ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια συζήτηση και για τα θέματα που ζητήσατε και πώς να βελτιώσουμε την προσέγγιση.
Συνεπώς, συνυπάρχουν δύο πράγματα: Το ένα είναι πάνω σ’ αυτό που με ρωτήσατε, το αν κυκλοφορεί δηλαδή, το βιβλιάριο και σ’ αυτό σας απαντάω ότι όταν εμείς αναλάβαμε ήδη κυκλοφορούσε με έγκριση του ΚΕΣΥ και χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη επίσημη παρατήρηση πάνω σ’ αυτό, αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι και σε συνεργασία και με το ΚΕΣΥ και με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και φυσικά με τα πανεπιστήμια που μπορούν να συμβάλουν, να δούμε τα θέματα της παιδικής παχυσαρκίας, τις ειδικές διαστάσεις που και εσείς θέσατε τώρα και με βάση αυτή τη μελέτη και την επανεξέταση φυσικά -εφ’ όσον υπάρξει και καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα- να υπάρχει βελτίωση και του βιβλιαρίου.
Άρα, λοιπόν, κρατάω τις επισημάνσεις σας προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε μια βελτίωση και μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση γι’ αυτά τα θέματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
 

Εργασιακός μεσαίωνας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας

18/03/2010
Προς: 
την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:7696/18.3.2010

 

Εργασιακός μεσαίωνας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Syndicate content