Βουλή - Ερωτήσεις

«Εκφοβιστική επίθεση σε ηγετικά στελέχη του Free Gaza Movement»

07/04/2010
Προς: 
το • Υπουργείο Εξωτερικών • Προστασίας του Πολίτη
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:8431/7.4.2010
 
«Εκφοβιστική επίθεση σε ηγετικά στελέχη του Free Gaza Movement»
 
Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement (www.freegaza.org) (ανάμεσά τους και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Από τότε, και παρότι ακολούθησαν άλλα τέσσερα ακόμη παρόμοια επιτυχή εγχειρήματα, όπου συμμετείχαν και Έλληνες βουλευτές -δημιουργώντας μια πρόσκαιρη αισιοδοξία- στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση, δεν έχει ουδόλως βελτιωθεί. Αντίθετα μάλιστα, όπως βέβαια γνωρίζετε, η ισραηλινή εισβολή του Δεκέμβρη 2008 άφησε πίσω της περίπου 1500 νεκρούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πολίτες), 5000 τραυματίες, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και ισοπεδωμένες δημόσιες υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κοινής ωφέλειας).
Για τους λόγους αυτούς, η πρωτοβουλία μας επιχείρησε και πάλι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή που συντονίζεται από το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες. Τέλος Απρίλη του 2010, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη, πολυεθνικό πλήρωμα και επιβάτες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τούτη τη φορά –κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Δυστυχώς απέναντι σε όλη αυτή τη διεθνή προσπάθεια στέκονται οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, αλλά τη διαίρεση και τον αλληλοσπαραγμό των λαών. Έτσι την Κυριακή 4/4, στις 12:05 το μεσημέρι, άγνωστος τηλεφώνησε στον Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», και του απηύθυνε στα αγγλικά την εξής απειλή: «Θα πληρώσεις, υποστηρίζεις τους τρομοκράτες ισλαμιστές μπάσταρδε». Το πρωί της Δευτέρας 5/4 το αυτοκίνητο του Β. Πισσία βρέθηκε σπασμένο. Για τα δύο γεγονότα έγινε διάβημα προς τις Αρχές.
 
Κύριοι Υπουργοί σας ενημερώνουμε ότι η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» κατήγγειλε την απειλή «λόγω και έργω» αναφέροντας ότι η μέθοδος είναι γνωστή, χαρακτηρίζει το κράτος από το οποίο εκπορεύεται, που έχει ανάλογα εγκληματικά προηγούμενα, όπως η ανατίναξη του πλοίου αντίστοιχης αποστολής, το 1988 στη Λεμεσό, καθώς και η δολοφονία του Riad Hamad, στελέχους του Free Gaza Movement, τον Μάρτιο του 2008 στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Επίσης, η πολύ πρόσφατη δολοφονία Παλαιστίνιου αξιωματούχου στο Ντουμπάϊ, που αποτέλεσε διεθνές διπλωματικό και πολιτικό σκάνδαλο. Αντίστοιχες απειλές όμως δέχθηκαν και στελέχη του Free Gaza Movement πρόσφατα στις ΗΠΑ.
 Με βάση όλα αυτά και επειδή:
  • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη χώρα όπου ζούμε οι άνθρωποι που υπηρετούν έναν ανθρωπιστικό σκοπό και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, απολαμβάνουν της στήριξης και της προστασίας της πολιτείας,
  • Οι απειλές εναντίον Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν στο εγχείρημα και οι όποιες πράξεις τυχόν τις συνοδεύουν, αποτελούν ταυτόχρονα αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας από ξένη δύναμη.
 
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
 
  1.  Προτίθενται να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην ελεύθερη διακίνηση απόψεων και πράξεών τους απολύτως νόμιμων και μέσα στα πλαίσια του σεβασμού του συντάγματος;
 
  1. Θα προστατεύσουν οι ελληνικές αρχές, έναντι υπηρεσιών άλλων χωρών, τους συμμετέχοντες στην αποστολή –όπως αυτή εκτέθηκε προηγουμένως –τόσο αναφορικά με την προετοιμασία, όσο και με την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος, δεδομένου ότι τούτο σχεδιάζεται και αναπτύσσεται από πολυεθνική πρωτοβουλία στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που σέβεται τόσο την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας όσο και των υπολοίπων και ελεύθερων κυρίαρχων κρατών; 
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
 
 
Τάσος Κουράκης
 
Θοδωρής Δρίτσας